marți, 29 aprilie 2014

Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei

Franz ferdinand.jpg
        Franz Ferdinand s-a născut in Graz, Austria, la 18 decembrie 1863, fiind fiul cel mare al arhiducelui Karl Ludwig şi al prinţesei Maria Annunciata. La 12 ani a fost numit moştenitor în urma morţii unchiului său, Ducele Francisc al 5-lea de Modena. 

       În 1889, viaţa lui Franz s-a schimbat în mod dramatic după sinuciderea vărului său, Prinţul Rudolf al Austriei ( succesorul la tronul Austriei ). Următorul în linie era tatăl său, care a renunţat. În 1896, devine astfel succesor la tronul Imperiului Austro-Ungar, până la moartea sa de la 28 iunie 1914, când la Sarajevo, în timpul unei vizite de lucru împreună cu soţia lui Sophia, au fost asasinaţi de Gavrilo Princip, un tânăr sârb, bosniac, în vârstă de 19 ani, membru al organizaţiei  Tânăra Bosnie.
      Cabrinovic a aruncat o bombă înspre maşina arhiducelui, aceasta explodând. La puţin timp, Arhiducele Francisc Ferdinand şi soţia sa Sophia, sunt omorâţi de către Princip, în timp ce ei se aflau în drum spre spital pentru a vizita ofiţerul rănit de bombă. În momentul în care maşina a încetinit la intrarea pe un pod, arhiducele si soţia sa au fost împuşcaţi mortal.
       Este greu să ne imaginăm că asasinarea unui nobil, nu foarte important, ar fi putut avea repercursiuni foarte mari. Cu toate acestea, moartea arhiducelui si soţiei sale a avut urmări imediate şi profunde.
      Astfel, Gavrilo Princip este omul care l-a omorât pe urmaşul la tronul Austro-Ungariei, aprinzând flacăra care a condus la Primul Război Mondial. 

  • Gavrilo Princip - erou sau terorist ?

       O sută de ani mai tarziu, această întrebare nu are încă un răspuns concret. O stradă din centrul Belgradului îi poartă numele, stradă care nu se află întamplător în centrul oraşului, mulţi sârbi considerându-l un erou naţional.
       În multe alte ţări, acesta este considerat un terorist, un ucigaş care a provocat izbucnirea Primului Război Mondial.
      Ţelul lui Princip a fost eliberarea Bosniei de sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar şi crearea unui stat independent iugoslav. 




  • Atentatul - Pretext sau cauză ?

       După atentat, consiliul austro-ungar de miniştri ia decizia de a da Serbiei un ultimatum. După respingerea aşteptată a acestuia, urma să aibă loc un atac militar asupra Serbiei. Războiul a început după 37 de zile .
         Câteva zile mai tarziu, în război intrau şi Rusia, Franţa şi Marea Britanie. Din această cauză, atentatul din Sarajevo este definit ca fiind scânteia care a dus la izbucnirea războiului, nu ca o cauză principală a acestuia, razboi care este probabil unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie, în care au murit 15 milioane de oameni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu