luni, 28 aprilie 2014

John F. Kennedy

John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg        John F. Kennedy, născut la 29 mai 1917 în Boston şi decedat la 22 noiembrie 1963 în Dallas, a fost cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. A fost unul dintre cei mai proeminenţi dintre membrii familiei sale implicaţi in politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.
         Datorită problemelor sale de sănătate, şi-a petrecut o mare parte a copilariei citind, dobândind astfel o mare pasiune pentru viaţa politică. În 1936 a intrat la Universitatea Harvard. În acest timp a vizitat Europa de două ori, stând împreună cu tatăl său la ambasadă şi observând de aproape situaţia internaţională tensionată.
        În 1940 a absolvit Universitatea, dar situaţia mondială inspira multă nelinişte în timpul celui de-al doilea Război Mondial. 
     În 1941, fratele său mai mare, în care tatăl său îşi pusese toate speranţele pentru un mandat la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, s-a înrolat in Marina Militară. Însă, după moartea acestuia din 1944, speranţele au căzut pe umerii tânărului John.
      Urmează o perioadă în care, având susţinerea tatălui său, John este ales în Congres, apoi în Senat, timp în care şi-a promovat ideile şi profilul moral internaţional, întâlnindu-se cu diferiţi premieri şi preşedinţi importanţi.
        În cele din urmă, în luna ianuarie a anului 1960, îşi depune candidatura la preşedinţia Statelor Unite. Astfel, la 20 ianuarie 1961, după ce a câştigat alegerile cu cea mai mică diferenţă de voturi din istorie, Kennedy a depus jurământul în faţa Capitoliului.   
        Politica noilor lui frontiere promitea reforme în educaţie, sănătatea publică, programul spaţial, abordările problemelor constante : şomajul, locuinţele şi rasismul, reforme prin care preşedintele avea să desfăşoare tranziţia de la economia de război la cea de pace.
         Perioada lui de preşedinţie a fost marcată de evenimente precum : invadarea Cubei, Războiul din Vietnam, problema rasială, lupta împotriva mafiei.

  • Asasinatul
        Kennedy a fost împuşcat mortal la 22 noiembrie 1963, în timp ce efectua un tur al oraşului Dallas împreună cu soţia sa şi guvernatorul de atunci al statului Texas. Împrejurările şi cei care au organizat asasinatul preşedintelui american au rămas până astăzi neclarificate. Nici până in prezent nu s-a aflat integral ce s-a întâmplat în acea zi şi cine a pus la cale asasinatul, moartea celui de-al 35-lea preşedinte american devenind subiectul a numeroase teorii conspirative. 
        Presupusul asasin , Lee Harvey Oswald  a fost prins  imediat după comiterea crimei şi a rămas autorul oficial. Ancheta ulterioară a confirmat că el era vinovat de moartea preşedintelui  dar adevărul nu s-a aflat niciodată deoarece a fost ucis două zile mai târziu şi nu a apucat să le spună anchetatorilor ce s-a întămplat.
         Cert este ca nu se va afla niciodata cine şi cum l-a asasinat pe preşedintele John F. Kennedy, pentru că indiciile vitale s-au pierdut fie in mod greşit fie intenţionat. Misterul se va adânci din ce în ce mai mult, şi probabil va rămâne nedezlegat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu