luni, 28 aprilie 2014

Caius Iulius Caesar

        Caius Iulius Caesar, născut la 13 iulie 100 î.Hr. şi decedat la 15 martie 44 î.Hr., a fost un lider politic şi militar roman, dar şi una dintre cele mai influente şi mai controversate personalităţi din istorie.

  • Copilăria (scurtă prezentare ) 
      Caesar s-a născut la Roma, într-o binecunoscută familie de patricieni ( ginta Iulia ), posibil descinsă din Iulus, fiul prinţului roman Eneas. Familia sa nu era însă una înstărită, aşa că viitorul om politic şi-a petrecut copilăria intr-o casă modestă, fără ca vreun membru al familiei sale să se facă cunocut în societate. Însă, acest lucru avea să se schimbe odată cu căsătoria dintre mătuşa sa paternă, Iulia, şi Gaius Marius, un  general talentat şi  reformator al armatei romane, întrucât acesta avea să devină unul dintre cei mai bogaţi locuitori ai Romei. Astfel, în anul 85 î.Hr., atunci cand tatăl său s-a îmbolnăvit şi a murit, Caesar a devenit moştenitorul majorităţii averilor şi proprietăţilor deţinute atât de tatăl său cât şi de Marius, nu doar pentru faptul că îi era nepot şi aderent la partidul său, dar şi pentru că era căsătorit cu o anumită Cornelia (fiica celui mai mare simpatizant al unchiului său ). 

  • Cariera politică ( scurtă prezentare )
        În anul 78 î.Hr., după moartea lui Sulla ( general şi om politic roman ), Caesar îşi face debutul politic în Forul din Roma ca avocat, fiind recunoscut pentru calitatea sa de orator şi pentru atitudinea neînduplecată în procesele împotriva foştilor guvernatori. Tocmai din acest motiv, Cicero afirma : "Există cineva care are calitatea de a vorbi mai bună decât Caesar ?"
        În anul 73 î.Hr. Caesar a fost ales membru al Colegiului Pontifilor, iar în anul 72 î.Hr. este ales de Adunările romane în funcţia de tribun militar, ceea ce a reprezentat primul său pas în viaţa politică.
        În anul 60 î.Hr., decizia lui Caesar de a-şi obţine candidatura pentru un posibil triumf l-a pus în poziţia de a candida pentru funcţia de consul.

  • Asasinatul

        Spaima că Caesar va lichida democraţia şi se va proclama rege s-a amplificat în momentul în care tribunii Gaius Epidius Marcellus şi Lucius Caestius Flavius i-au arestat pe cetăţenii care l-au numit pe Caesar rege (Rex), după ce pe statuia acestuia de pe Rostra a fost aşezată o diademă. Văzându-şi susţinătorii ameninţaţi, Caesar a ordonat eliberarea celor arestaţi şi, în schimb, a adus tribunii în faţa Senatului, înlăturându-le poziţiile.
        În 15 februarie 44 î.Hr., Caesar stătea pe scaunul său aurit de pe Rostra, purtându-şi roba roşie, încălţămintea roşie, coroana de lauri şi având titlul de Dictator Perpetuus. Marc Antoniu a încercat să aşeze o diademă pe capul lui Caesar, spunând :"Poporul îţi oferă acest titlu de rege prin mine". Însă puţine au fost uralele publicului, şi Caesar a refuzat rapid, îngrijindu-se ca podoaba să nu-i atingă capul.Publicul a ţipat aprobator, dar Antoniu a ignorat faptele şi a încercat să i-o aşeze pe cap pentru a doua oară. Nici de această dată publicul nu a aprobat gestul, iar Caesar s-a ridicat de pe scaunul său şi l-a refuzat din nou, spunând :"Nu voi fi regele Romei. Jupiter este singurul rege al romanilor." Mulţimea a aprobat imediat acţiunile lui Caesar.
        Cu câteva zile înainte de Idele lui Marte, un prezicător i-a spus lui Caesar :"Fereşte-te de Idele lui Marte!". Neţinând cont de spusele acestea, pe 15 martie 44 î.Hr., Caesar a convocat Senatul în Theatrum Pompeium (construit de către Pompei). În timpul întrunirii Senatului, Caesar a fost atacat şi înjunghiat de moarte de către un grup de senatori, care se intitulau Liberatorii (Liberatores) . Aceştia şi-au justificat acţiunea spunând că au comis tiranicid, nu crimă, apărând Republica de ambiţiile monarhale pretinse de Caesar. Astfel, Caesar a fost înjunghiat de 23 de ori, dar s-a descoperit că o singură lovitură o fost fatală.
        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu