Exhumat în 1941 de către un medic legist rus, Tamerlan sau Timur Lenk (Timur cel Şchiop) s-a dovedit a fi o huidumă: avea 1,72 m., ceea ce, la vremea când vieţuia şi ţinând seama de trăsăturile sale mongoloide, era un record de înălţime.
Legendele avertizau că, în momentul în care i se va deschide mormântul, asupra lumii se vor abate mari năpaste. Chiar în ziua excavării, Hitler a lansat împotriva U.R.S.S-ului operaţiunea Barbarossa. Peste timpuri, spiritul războinic, de o nemaiîntâlnită cruzime al lui Timur îşi aflase reîncarnarea.
Şchipul-cel-de-fier s-a născut la Samarkand, în Uzbekistan, în 1336. Natură simpatică şi cu porniri de tandreţe, iubitor al Coranului - aşa cum şi-l amintesc cei care i-au fost aproape în tinereţe -, Tamerlan ajunge emir pe la 1358 şi devine un mare conducător militar.
Cucereşte aproape întreaga Asie Centrală, toate provinciile Persiei (inclusiv Karbala, Kurdistan şi Bagdad), ajunge în Rusia şi doboară rezistenţa Moscovei, întreprinde campanii sângeroase până în India şi, în ultimele bătălii, aşează, în semn de victorie, capete însângerate pe meterezele Alepului şi Damascului.
Moare în 1405, după ce face din Samarkand cel mai strălucitor oraş al Orientului.
- Bibliografie: Manole Neagoe - "Attila, Ginghis Han si Tamerlan "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu