În Ţara Soarelui Răsare, la început de secul XX, se năştea cel de-al 124-lea împărat care, copil fiind, s-a numit Michinommya. După studiile făcute la o şcoală nobiliară şi o călătorie de şase luni în Europa, viitorul simbol al societăţii japoneze se întorcea în ţară, fiind proclamat, în anul 1921, regent.
Devenit împpărat, în anul 1926, sub numele de Hirohito, noul suveran iniţia domnia cunoscută în istorie sub numele de "Era Showa Tenno". Considerat de istorie drept unul dintre cei mai importanţi Mikado (împărat), Hirohito a intensificat, în perioada de până la război, reformele care aveau drept scop modernizarea ţării, dar a şi sprijinit, pe de altă parte, exacerbarea naţionalismului şi politica de înarmare şi extindere teritorială a Japoniei, susţinută de cercurile militariste. Campaniile expansioniste începute în 1931 împotriva Chinei şi terminate dezastruos, prin lansarea celor doua bombe nucleare asupra ţării în august 1945, i-au dat de înţeles că politica pe care o susţinuse în toţi aceşti ani era falimentară.
După război, cu înţelepciune, împăratul renunţă la puterile absolute precum şi la aureola mistică şi divină, ţara devenind o monarhie constituţională. Rămânând, în primul rând, simbol al unităţii societăţii japoneze, în timpul domniei sale Japonia va cunoaşte o dezvoltare fără precedent, care o va plasa printre cele mai dezvoltate ţări ale lumii.
Adept al deschiderii Japoniei către lume, Hirohito va călători mult, prima vizită fiind organizată în S.U.A unde se întâlnea în anul 1971 cu preşedintele de atunci, Richard Nixon.
Bolnav de cancer, moare în anul 1989, când în Europa se prăbuşea sistemul socialist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu