duminică, 25 ianuarie 2015

Shah Jahan

      
       Shah Jahan este cunoscut mai mult ca urmare a minunii de la Agra, celebrul mausoleu de la Taj Mahal, decât ca urmare a relizărilor sale pe alte planuri. Celebră rămâne, însă, iubirea imensă faţă de soţia sa. Deşi în timpul său Imperiul Marilor Moguli a avut o mare întindere, iar cultura a cunoscut o dezvoltare fără precedent, totuşi, acest Shah a rămas necunoscut pentru aceste realizări. 
          S-a căsătorit de timpuriu, la numai 15 ani, cu aleasa inimii sale, numită Mumtaz Mahal, având împreuna 14 copii. Marea lor dragoste a încetat peste 19 ani, când, la naşterea ultimului moştenitor, regina a murit. Durerea a fost pe măsura iubirii. 
         Îmbătrânit prematur, Shah Jahan decretează doliu în întregul Imperiu, fiind interzise muzica, veşmintele colorate, bijuteriile şi chiar cosmeticele. Pentru a demonstra dragostea sa fără margini faţă de cea care ii fusese alături mult timp, Shah construieşte vestitul mausoleu de la Taj Mahal, între 1632-1645. Acesta este, de fapt, un uriaş complex care mai cuprinde doua moschei, o gradină şi o impozantă poartă, punând la bătaie toate resursele vastului său Imperiu. 

     

       Detronat de unul dintre fiii săi, dornic de a deţine puterea, Shah Jahan a cerut, conform unor legende, să fie închis într-o clădire din Agra din care putea să vadă, zi de zi, mormântul soţiei sale. După decesul survenit in anul 1666, dorinţa de a fi alături de persoana iubită avea să îi fie îndeplinită: Shah Jahan este înhumat alături de Mumtaz Mahal în capodopera sa, rămânând nemuritor peste veacuri.

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu