sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Mahatma Gandhi

           India a dat numeroase personlităţi lumii, dar, poate cea mai cunoscut dintre ele, este cea a lui Mohandas Karamchand, cunoscut sub numele de Mahatma Gandhi (Suflet Mare).
      

       Provenit dintr-o familie a păturii de mijloc, aparţinând castei negustorilor, Mohandas va urma studii de drept în India şi apoi în Marea Britanie. Avocat strălucit la Bombay, în anul 1893, tânărul jurist va pleca în Africa de Sud, în calitate de consilier juridic al unei firme indiene. Aici, lua contact cu efectele segregaţiei rasiale asupra miilor de lucrători indieni, care trăiau în acest dominion britanic. Ca urmare, avocatul este înlocuit cu militantul politic, care ia hotărârea de a lupta împotriva dominaţiei britanice pentru obţinerea de drepturi civile.
          În anul 1894, iniţiator şi conducător al partidului burgheziei indiene, numit Congresul Naţional Indian, Gandhi, care primea acest nume de la marele poet Rabindranath Tagore, va declanşa după Primul Război Mondial, prima mare campanie de nesupunere civică prin boicotarea mărfurilor metropolei şi prin refuzul de a plăti impozite. Această luptă se va acutiza către anul 1930, capătând proporţii de masă şi punând Anglia în situaii dificile. Închis, alături de alţi 60.000 de adepţi, pentru că ar fi condiţionat participarea Indiei la a doua conflagraţie mondială de recunoaştere a independenţei tării, Gandhi avea să-şi vadă visul cu ochii la data de 15 august 1947. Atunci, ultimul vicerege britanic, lordul Mountbatten, parasea definitiv fosta colonie, iar India îşi declara independenţa. Convulsiile politice interne, finalizate cu scindarea ţării  prin cererea Pakistanului, dar mai ales ruptura din rangul societăţii indiene provocată de poziţia moderată a lui Gandhi faţă de secesiune, avea să-i grabească sfârşitul.
         Ca urmare, în ianuarie 1948, un hindus fanatic îl împuşcă mortal, în timpul unei ceremonii religioase. Incinerarea sa publică, la care au participat sute de mii de oameni, demonstra lumii că lupta nu a fost în zadar.


  • Bibliografie: Jose Freches - "Gandhi"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu