sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Ginghis Han

        Ginghis Han a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol, personalitatea lui fiind asemănătoare cu aceea a lui Alexandru cel  Mare. 
         "Aşa cum nu există decât un singur zeu invizibil în Cer, tot aşa nu se află decât un singur stăpân pe Pământ, adică eu, Ginghis Han. Datoria mongolilor este să vină când îi chem, să dea fuga atunci când le-o poruncesc, să omoare pe cine vreau eu..."  Temujin (numele său iniţial)
 s-a născut în 1162 la Dunlunboldag, în Mongolia.
        Istoria secretă a mongolilor raportează că Temujin, când s-a născut, strângea în mână un cheag de sânge, semn tradiţional că i-a fost destinat să devină un mare lider. El a fost al treilea fiu al tatălui-Yesugei, şi fiul cel mare al mamei sale, Hoelun. După o copilărie şi o adolescenţă călite în hărţuielile crude dintre triburi, tânărul cu vocaţie de lider poartă mai multe bătălii cu tătarii, cu turcii naimani şi cu ceilalţi rivali mongoli, edifică un sistem de alianţe înţelepte şi izbuteşte să devină conducător al clanurilor mongole în 1206, dată la care istoricii consemnează naşterea Imperiului Mongol. 
        Temujin devine Ginghis adică Hanul Universal. În 1211 cucereşte China de Nord, după doar doi ani trece de Marele Zid, iar în 1215 zdrobeşte capitala Yanjing. În 1227, cu o armată de 180.000 de oameni, Ginghis realizează campania sa finală, prin care supune aproape în întregime teritoriul chinez.
        Popoarele care au suferit din cauza invaziilor, jafurilor şi măcelurilor mongole îl consideră pe Ginghis Han tiran crud şi sângeros, care dispunea omorârea în masă a populaţiei băştinaşe înfrânte. Cu toate acestea, el a avut şi o perioadă lungă de pace. Autor al unui  prim cod de legi pentru mongoli, cel dintâi han va prelua de la uiguri scrierea  şi o parte a culturii.
        A murit în 1227, în urma unei hemoragii intestinale. A fost îngropat într-un mormânt nemarcat, după cum şi-a dorit, singurul indiciu fiind un copac foarte înalt. Ginghis Han a căpătat titlul de cel mai verde invadator din istorie, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit că a omorât atât de mulţi oameni, încât pământurile cultivate s-au transformat în păduri.
        

       Politica lui Ginghis Han a fost continuată de moştenitorii săi, care au preluat un imperiu de peste 33 milioane km pătraţi, cu o întindere cuprinsă între Oceanul Pacific şi Marea Caspică şi care vor creea cel mai mare Imperiu cunoscut din istoria lumii.








  • Bibliografie: Manole Neagoe - "Attila, Ginghis Han si Tamerlan "
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu